The Jurnal
  • Ms.Dreamyz

(Throwback) Staycation in Ipoh

Like any usual family we usually go staycation kalau ada peluang.

So when Erina was 6 months old, mummy IS ni dah gian nak berjalan.. yelaaa bila dah terperap kat city same old routine, I guess we just need a new place to cuci mata.. hahaha


Initially we made plans to go Penang la.. Desaru la.. entah ke laut semua idea tuuu hahaha.

But since Ipoh is always half way to our Balik Kg route, I thought okla lets try Ipoh and see what this lil city has to offer. After all everytime balik kampung, papa mana nak stop ipoh- he loves driving direct-je..


So here we are at thinking going to Ipoh, thinking where to stay..

Ipoh got heaps of beautiful hotels.. so mana yg best? How do we choose?

Mummy IS pilih Weil hotel.. sebab? ahaaa.. cos ada jacuzzi besaq... hahaha

kannn.. (ngade la kannn) and then nampak bersih.. Jadi, after membaca review2 semua... mummy IS pon setuju nak booking hotel ni. Nanti next post i share camna nak pilih hotel pulak :P


So since ramai mak mak sana tanya ape criteria mak mak mcm i.. jadi, Mummy IS compiled all the things I must have whenever i go staycation- Ni dia..Check-list staycation for mummies yg ada infants okay..:-
  1. Big room, big bed yg selesa. (ada ruang untuk letak/prepare brg2 susu and breastfeed)

  2. Toilet mesti selesa (ya im soooo choosy bab cleanliness.. )

  3. Fridge & Hot water itu penting (especially if mengepam / bawa baby food & meds)

  4. Always request for baby cot (ini penting untuk baby tido, nap and play time. So klau misalnya we mandi ke prepare we tak risau dia akan jatuh / nyamuk bla bla bla)

  5. Amenities dekat (anything within easy access)

  6. Plugpoints yg banyak.. (yes nak charge fon, ipad, breastpump..hahah)


OK back to this post, we arrived in Ipoh around 4ish, we checked in kat hotel Weil yg bawah nya shopping mall... Masa masuk tu mummy IS dah berbisik bisik kat Papa, ok makan senang .. kita takpayah fikir or tak perlu bazir sgt room service ;)

Plus the boys were super happy bila tengok jacuzzi sebesar besar dalam bilik ..

Mummy IS tengok bilik besar and lapang, check list boleh tick tick..


Anyways, here are the snippets of our room..

Ammar so excited tengok jacuzzi besar...:P

Mummy IS pilih Weil hotel.. sebab? ahaaa.. cos ada jacuzzi besaq... hahaha

Our view from 15th floor :)


Tengok little missy Erina dah start memunggah barang abg abgnyaaa..


My boys tak fikir anything terus buka baju masuk nak rasmi kan jacuzzi besar ni..

Pastu si Mummy ni terlupa bawa baby baths... (alaaa yg sabun bagi bubble bubble kannn)

Baby Erina pon happy dapat berendam...

So imagine in few moments later, we went downstairs to get the bubble baths kat Guardian at the shopping mall bawah.. ahhaha

kannn dah cakap best amenities all around:)


So this to sum up our staycation.. water activities is a must.. :D


Xx Mummy IS

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon

© Copyright by Dreamyz Designs 2020